GTN terapija vnetij tetiv (tendinopatij) – obetavna sodobna terapija

GTN terapija vnetij tetiv (tendinopatij) – obetavna sodobna terapija

Tendinopatije različnih tetiv predstavljajo velik klinični problem v fizioterapiji. Skoraj 30% vseh pacientov z muskuloskeletalnimi problemi trpi za tendinopatijami. V laičnem žargonu jih poznate kot vnetja tetiv po imenih teniški komolec, vnetje ahilove tetive, vnetje pertrohanterne regije ipd.. Razlogov za pojav vnetja tetive oz. tendinopatije je več. Eden izmed njih je tudi t.i. neuspešnost vnetnega mehanizma. Vnetni mehanizem je telesu nujen proces za popravilo poškodovane strukture. Problem nastane, ko se ta mehanizem poruši, postane kroničen in posledično spreminja vnete strukture. V osnovi te težave zdravimo z modifikacijo aktivnosti, dodatnimi terapijami (udarni val, laser, ipd.) in seveda terapevtskimi vajami. Vendar pa občasno to ni zadosti. Obstaja nezanemarljiv procent pacientov, z vnetji tetiv, ki se ne odzivajo zadostno na klasičen protokol zdravljenja. Takrat večinoma posegamo po invazivnih metodah zdravljenja, npr. kortikosteroidne injekcije, ki pa nosijo svoje posledice in neželene učinke. Kljub temu še vedno ostajajo pacienti, ki jim tudi na ta način ne odleže, kar pa je vodilo v dodatno raziskovanje. V literaturi se v zadnjem času pojavlja terapija s topično aplikacijo gliceril trinitrata (GTN), laično: obliži nitroglicerina. Prvi tak poskus zdravljenja so izvedli Berrazueta in sodelavci leta 1996 in zaključili, da ima lahko aplikacija GTN pozitivne učinke pri zdravljenju akutne tendinopatije rotatorne manšete. Od takrat naprej se izvaja mnogo raziskav in v literaturi se kaže trend učinkovitosti tudi za kronična vnetja različnih tetiv. V Sloveniji trenutno aplikacija GTN izven kardiologije še ni odobrena na napotnico, kar pa ne pomeni, da je uporaba v te namene prepovedana.

Najprej, malo tehnikalij zakaj GTN vpliva na vnetja tetiv. Dušikov oksid je prosti radikal, ki ga ustvarja družina encimov imenovanih sintaze dušikovega oksida. V živalskih študijah je dokazano, da je prisoten manj v vseh svojih oblikah pri akutno in kronično vnetih tkivih. Dokaza kako točno deluje v zdravljenju tetiv še nimamo, vendar pa je hipotetizirano, da pospeši tvorbo novega tkiva skozi mehanizme sinteze kolagena, povečanega krvnega pretoka v tkivu in imunskega odziva. Topični GTN poveča vsebnost dušikovega oksida v tkivu.

GTN terapija torej deluje na doslej še neizrabljen mehanizem v rehabilitaciji. Vendar pa vse ni tako rožnato. Terapija z GTN obliži nosi veliko pojavnost stranskih učinkov, zato se ne uporablja pri ljudeh s kakršnokoli težavo srčno-žilnega sistema (čeprav je temu namenjena v osnovni uporabi). Glavna stranska učinka, ki se kažeta pri uporabi GTN terapije sta glavobol in vrtoglavica. Seveda obstaja še veliko drugih, vendar pa je terapija smatrana kot varna in učinkovita (Murrell G., 2007).

V literaturi je GTN opisan kot učinkovita terapija (boljša od placeba) za diagnoze Ahilova tendinopatija, Patelarna tendinopatija, tendinopatija tetiv rotatorne manšete, teniški in golferski komolec (Challoumas et al, 2019).

Kakšen je torej protokol rehabilitacije tendinopatij s pomočjo GTN? Na kratko: klasični kombinirani protokol za rehabilitacijo tendinopatij. Ta protokol vključuje kontrolirano obremenjevanje patološke tetive s programom vaj, ki traja med 4 in 12 tedni. Dodamo mu še dodatne terapevtske modalitete, kot so udarni val (ESWT), Tecar in laser. Za konec pa mu dodamo še poskusno dobo GTN, ki ne traja več kot teden. V kolikor po aplikaciji GTN v enem tednu ne vidimo dodatnih izboljšav, naj bi se ta del terapije ustavil, da ne izpostavljamo pacienta nepotrebnim stranskim učinkom. Maksimalna aplikacija GTN je lahko tudi do 30 dni, vendar to samo v primerih, ko so stranski učinki sprejemljivi in se patologija izboljšuje po zadanem okvirju.

Da ponovimo: GTN je dokaj mlad dodatek k terapiji tendinopatij, ki je varen, vendar prinese svoje stranske učinke. Trenutno se v literaturi opaža pozitiven učinek GTN terapije, tudi, ko gledamo le kvalitetne raziskave. GTN terapija je trenutno v porastu, vendar večinoma v državah zahodne evrope in v ZDA, v Sloveniji je po naših podatkih še ne uporabljajo drugje, kot pri nas. GTN nikakor ni magična rešitev za tendinopatije, je pa uporaben dodatek, ki deluje na doslej neizrabljeno komponento vnetij tetiv. Prav tako GTN ni samostojna terapija, glavni del rehabilitacije tendinopatij so ustrezni programi progresivne obremenitve z vajami.